Вільне місто Одеса в добу Центральної Ради: революційна інтерпретація політичного сепаратизму - Вінцковський, Т. С. (Український історичний журнал, 2013)
Аналізуються обставини реанімації планів щодо надання Одесі спеціального статусу вільного міста Української Народної Республіки. Висвітлюються зусилля російських та єврейських політичних партій через гласних міської думи частково нейтралізувати політико-культурні наслідки включення міста до складу УНР.