Доноси у суспільно-політичному житті Гетьманщини XVII– XVIII ст. - Бовгиря, А. М. (Український історичний журнал, 2013)
Досліджується функціонування системи доносів як складової політичного судочинства в Гетьманщині XVII–XVIII ст. Розглядаються правове підґрунтя цього явища, його вплив на соціально-політичне життя козацької автономії, фігуранти й мотиви, а також зміст доносів, які становлять собою цінне джерело для реконструкції процесів ідентичності та формування політичної ментальності українського населення ранньомодерної доби.