Дворянство пореформеної доби: особливості трансформації (на прикладі Катеринославської губернії) - Кочергін, І. О. (Український історичний журнал, 2012)
Аналізуються особливості процесу трансформації дворянського стану в період модернізації від 1861 р. до початку ХХ ст. Простежено зміни у системі дворянського землеволодіння. Визначено роль і місце дворянства у формуванні й розвитку нових інститутів місцевого управління, суду та земства.