Українська духовна еліта в Росії XVIII ст.: служіння і служба (на матеріалах епістолярної спадщини) - Дзюба, О. М. (Український історичний журнал, 2012)
Переважно на основі епістолярних джерел простежується пастирське служіння ієрархів українського походження в російській православній церкві, відносини їх із владою, прийняття й неприйняття новим середовищем, прагнення повернутися на Батьківщину.