Ментальне картографування та професія історика: між раціональним й уявленим - Колесник, І. І. (Український історичний журнал, 2012)
Досліджуються можливості ментального картографування в рамках професії історика. Ментальні мапи розглядаються як структури соціального знання, що функціонує в міжпредметному просторі соціології, географії, історії, культурології та психології. Ідеться про ментальне картографування ідей, особистості, територій. Ментальні мапи українських інтелектуалів доби пізнього Модерну аналізуються в контексті геополітичних репрезентацій європейського простору.