До питання про історичні й територіальні уявлення козацької старшини наприкінці XVII ст. - Таїрова-Яковлева, Т. Г. (Український історичний журнал, 2012)
На основі документів посольської місії В.Кочубея 1685 р. досліджуються історичні й територіальні уявлення козацької еліти. Робиться висновок про добру поінформованість представників Ґенеральної військової канцелярії щодо різноманітних історичних хронік, оцінку ними спадщини київських та московських князів, належність посожських сіл, кордони України тощо.