Спецслужби Польської Народної Республіки проти осередків зарубіжних українських організацій - Маєвський, Марцин (Український історичний журнал, 2012)
У статті розглядається діяльність спецслужб комуністичної Польщі проти осередків української політичної еміґрації, котра активно провадилася з кінця 1940-х до кінця 1980-х рр. Головною мішенню при цьому визначалися Закордонні частини ОУН, ОУН (м) та УГВР, однак «розроблялися» також інші українські еміґраційні політичні організації. На перших порах служба безпеки ПНР здебільшого перехоплювала емісарів та кур’єрів, ліквідовувала організаційну мережу на території Польщі, а згодом намагалася встановити контроль над таємними каналами. Зокрема, протягом 1960-х рр. неодноразово перехоплювалися партії нелеґальної літератури, що йшли із західних країн. Діяльність спецслужб ПНР уповні віддзеркалювала спрямовані проти «закордонних центрів» відповідні заходи радянських органів держбезпеки. Стаття є лише першим кроком у дослідженні цієї обширної теми.