Губернське правління як місцева державна установа кінця ХVIII – першої половини XIX ст. (на прикладі Волинської губернії) - Маркевич, О. В. (Український історичний журнал, 2012)
У статті розглянуто діяльність, управлінські механізми та з’ясовано специфіку владних повноважень Волинського губернського правління кінця ХVIII – першої половини ХІХ ст. Виявлено фактори, що вплинули на формування відмінної від внутрішніх російських губерній його структури. Простежено динаміку чисельності, соціальний та етнічний склад урядовців цієї установи, регіональну систему заохочень і нагород для залучення їх на державну службу та стимулювання їхньої діяльності.