«Въшествиє в Ієроусалимъ» Александра Македонського. «Хроніка» Георгія Амартола в «Александрії Хронографічній» - Вілкул, Т. Л. (Український історичний журнал, 2011)
Стаття присвячена текстологічному дослідженню одного з фраґментів «Хроніки» Георгія Амартола – «Входженню в Єрусалим», що зберігся в давньослов’янському перекладі грецького роману про Александра Македонського – «Александрії Хронографічній». «Хроніка» Амартола справила великий вплив на давньоруські світські твори й аналіз її версій дає певний матеріал для обговорення ранньої історії літописів і хронографів. В «Александрії» знаходимо «контрольний текст», який дозволяє коригувати традиційні схеми дослідників хронографії й літописання.