Інтелектуальне співтовариство українців у Петербурзі 1760–1780-х рр.: «свої – чужі» - Дзюба, О. М. (Український історичний журнал, 2011)
У статті на широкому колі джерел аналізується проблема самоідентифікації українського інтелектуального товариства в Петербурзі, взаємодопомога й підтримка земляків, співпраця з російськими діячами, внесок у формування російської культури.