Шлях до незалежності: громадські рухи й суспільні настрої в УРСР другої половини 1980-х рр. - Даниленко, В. М.; Смольніцька, М. К. (Український історичний журнал, 2011)
У статті аналізуються проблеми, які хвилювали українське суспільство в другій половині 1980-х рр., напередодні проголошення незалежності. Відстежуються прояви громадянської активності, зафіксовані радянськими органами безпеки у середовищі різних соціальних груп і верств населення.