Соціокультурна характеристика підприємців України (1861–1914 рр.) - Ніколаєва, Т. М. (Український історичний журнал, 2011)
У статті подано соціокультурну характеристику підприємців України в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст. – період, коли внаслідок нового економічного становища важливим суб’єктом громадської діяльності стають представники торгово-промислового прошарку, з яким був пов’язаний важливий етап освітньо-культурного поступу, розвитку благодійності та меценатства.