Складання генеральних карт і планів як напрямок діяльності губернської межової служби Півдня України в останній третині ХVІІІ – першій третині ХІХ ст. - Коник, Ю. О. (Український історичний журнал, 2011)
Висвітлюється діяльність губернської межової служби Півдня України зі складання атласів, великомасштабних карт і планів в останній третині ХVІІІ – першій третині ХІХ ст. Розглянуто зміст поняття «генеральна карта» в тогочасних російських класифікаціях Географічного департаменту Академії наук, військово-топографічного та межового відомств. Проаналізовано причини відмінностей у масштабуванні генеральних карт і планів губернської межової служби порівняно з картами і планами межових контор. Систематизовано великомасштабні картографічні документи за основними тематичними групами. На підставі архівних документів розглянуто процеси складання, окреслено коло замовників та сфери застосування картографічної продукції.