До питання східнослов’янського походження Петра Петуні - Волощук, М. М. (Український історичний журнал, 2011)
Угорським середньовічним джерелам відомі переселенці, чітко визначені як «русь». Але поряд із цим зустрічаються особи, етнічна ідентифікація яких сумнівна, у тому числі Петро Петуня (Петене; «Petrus filius Pethene»). Документи кінця ХІІІ – початку XIV ст. не згадують про нього як про русина («Ruthen», «Ruthenis»). Однак уже у середині XIV ст. представників цього роду визначали русинами. На сьогоднішній день це питання залишається відкритим.