Князі-ізгої та удільна роздробленість на Русі - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2011)
В історичній літературі князями-ізгоями називають членів дому Рюриковичів, котрі або втратили свої волості, або були обділені землею старшими князями, своїми дядьками. На думку автора статті, боротьба ізгоїв за «отчини» – батьківські землі, які вони прагнули одержати у спадщину, була однією з причин настання удільної роздробленості на Русі.