Розвиток науки про документ у ХІХ ст.: візії теорії і практики - Бездрабко, В. В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті розглянуто умови еволюції науки про документ у ХІХ ст., її організаційний розвиток. Відзначено роль університетів, спеціалізованих навчальних закладів, зокрема, Школи хартій, поціновано роль архівів як науково-дослідних центрів вивчення документів. Висвітлено основні здобутки археографії, джерелознавства, інших спеціальних історичних дисциплін на теренах студіювання документа, середовища його створення та функціонування. Розкрито фактори формування широкого тлумачення поняття «документ», зародження документаційної науки П.Отле на ґрунті ідей Ш.В.Ланґлуа і Ш.Сеньобоса.