Посольства кримського хана Мегмеда Ґірея IV до Швеції, Данії та Австрії у 1655 р. - Федорук, Я. О. (Український історичний журнал, 2010)
Статтю присвячено зовнішній політиці Кримського ханства у середині XVII ст. Об’єктом дослідження виступають посольства хана до королів Швеції – Карла Х Ґустава, Данії – Фредеріка ІІІ та австрійського імператора Фердинанда ІІІ у 1655 р. Автор доходить висновку, що політична активність Мегмеда Ґірея IV розвивалася під впливом польського короля Яна II Казимира. Ця співпраця була наслідком договору між Річчю Посполитою і Кримським ханством, укладеним у жовтні 1654 р.