«Topographia civitatis Leopolitanae» Іоганна Алембека початку XVII ст. як джерело з історії Львова: коґнітивна рамка, наративні стратегії - Осіпян, О. Л. (Український історичний журнал, 2010)
«Опис міста Львова» був створений місцевим аптекарем Іоганном Алембеком (Альнпеком) і опублікований у шостому томі атласу Ґеорґа Брауна «Civitates orbis terrarum» (Кельн, 1572–1617 рр.). Повна ориґінальна версія твору під назвою «Topographia civitatis Leopolitanae» була написана автором між 1603 і 1605 рр. Задля аналізу коґнітивної рамки та наративних стратегій І.Алембека було досліджено його зв’язки й кореспонденцію з європейськими гуманістами, такими, як Георгій Доуза та Юстус Ліпсіус. Також було взято до уваги його освіту (1591 р. навчався у Падуанському університеті) та склад приватної книгозбірні, в якій переважали латиномовні твори античних авторів.