Загальна та військова цензура в Російській імперії (ХVIII – початок XX ст.) - Кирієнко, О. Ю. (Український історичний журнал, 2010)
У статті на основі вироблених в історіографії підходів виокремлено й охарактеризовано основні періоди функціонування загальної та військової цензури в Російській імперії протягом ХVIII – початку ХХ ст. Визначено роль цензури у забезпеченні непорушності усталених порядків у державі як у мирний, так і воєнний час.