Українські суспільні інститути у взаєминах із російським самодержавством - Шандра, В. С. (Український історичний журнал, 2010)
У статті здійснено спробу з’ясувати деякі форми взаємин верховної імперської влади з українськими суспільними інститутами протягом значного історичного періоду – від другої половини XVIII ст. до падіння Російської імперії в 1917 р. Встановлено, що самодержавство досить повільно переходило до демократичних норм співіснування влади та соціуму. У творенні елементів громадянського суспільства активну позицію займали представники його освіченої частини, виявляючи зрілість та підштовхуючи монархію до активного сприйняття громадських потреб.