Віктор Петров: «скіфський сюжет» інтелектуальної біографії - Андрєєв, В. М. (Український історичний журнал, 2010)
2009 р. виповнилося 115 років від дня народження та 40 років із дня смерті В.Петрова. Цього українського інтелектуала з надзвичайною ерудицією й широтою наукових зацікавлень і поглядів, безумовно, можна назвати визначною постаттю гуманітарної думки ХХ ст. – історик, археолог, філолог, філософ і талановитий письменник із кола неокласиків. Проте він залишається маловідомим не тільки у світовому науковому просторі, а й на Батьківщині. Про В.Петрова написано мало, а його багатогранна інтелектуальна спадщина, як і «скіфська складова» творчості вченого, ще й досі залишаються поза увагою дослідників.