Зміцнення міжнародного авторитету Російської православної церкви у сталінському плані боротьби з Ватиканом (1943–1948 рр.) - Бистрицька, Е.В. (Український історичний журнал, 2009)
На основі архівних документів аналізуються події, пов’язані з планами радянського уряду щодо перетворення Московського патріархату на центр вселенського православ’я та його використання у зовнішній політиці на завершальному етапі Другої світової війни й у повоєнний час із метою утвердження ідеологічного впливу на підконтрольних територіях.