Окремі аспекти повсякденного життя київських купців ХІХ ст. - Гуржій, І. О. (Український історичний журнал, 2009)
У статті на тлі суспільно-політичного й економічного розвитку міста Києва досліджено основні аспекти повсякденного життя купців у XIX ст. Проаналізовано соціокультурні явища, які впливали на їх побут і звичаї. Показано впливи національних та іноетнічних факторів на формування самосвідомості, способів проведення дозвілля, моду тощо.