Події 1918 року під Крутами та їх учасники в інтерпретації українських митців: інформаційна, емотивна та комеморативна складові - Ковалевська, Ольга (Український історичний журнал, 2026)
Метою статті є огляд, характеристика та демонстрація корпусу мистецьких творів, присвячених подіям під Крутами та їх учасникам; репрезентація їхніх інформативних можливостей, емотивних функцій та комеморативних складових, що можуть сприяти як збереженню суспільної пам’яті про події 29 січня 1918 р., так і конструюванню історичних уявлень про них у сучасних поколінь українців. Джерельну базу становить комплекс виявлених на сьогодні мистецьких творів і зображальних матеріалів, а саме графіки та графічного дизайну, живопису та пластичного мистецтва. Історіографія теми є нечисельною у порівнянні з літературою, присвяченою фактографічним аспектам проблеми, і представлена кількома спеціальними дослідженнями та публіцистичними текстами, авторами яких були П. Подобєд, В. Скальський та ін. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, системності та неупередженості, джерелознавчому підході та методах спеціальних історичних дисциплін, зокрема евристики, ретроспекції, порівняння та іконографічному. Наукова новизна статті полягає в тому, що в ній уперше проаналізовано кілька груп візуальних джерел, створених протягом 1918—2025 рр., в яких було відображено як реальні події під Крутами 1918 р., так і суспільні уявлення про них; продемонстровано інформаційну, емотивну та комеморативну частини мистецьких інтерпретацій. Результати дослідження демонструють здатність творів мистецтва відображати сутність історичних подій, сприяти конструюванню суспільної пам’яті про них візуальними засобами, викликати відповідні емоції, що сприяє їх залученню до освітніх, національно-патріотичних та виховних заходів, значимих в умовах війни.