Гуманітарна катастрофа в Маріуполі під час російської облоги (2022 р.) - Бенчук, Віталій; Трофимович, Володимир (Український історичний журнал, 2026)
Мета — спираючись на принципи та норми міжнародного гуманітарного права, схарактеризувати гуманітарну катастрофу в Маріуполі під час російської облоги у 2022 р., а також проаналізувати дії сторін збройного конфлікту з погляду дотримання норм міжнародного права щодо захисту цивільного населення в умовах війни. Методологічні підходи ґрунтуються на використанні загальнонаукових (аналіз, синтез, метод системного підходу, контент-аналіз) та спеціальних (формально-юридичний та порівняльно-правовий) методів досліджень. Наукова новизна. На основі матеріалів міжнародних організацій, правозахисних звітів і свідчень очевидців систематизовано ознаки гуманітарної катастрофи, що дозволяє розглядати облогу Маріуполя не як поодинокі порушення міжнародного гуманітарного права, а як російську стратегію ведення війни проти українського народу. Висновки. Ситуація в місті Маріуполь під час російської облоги у 2022 р. за своїм змістом, масштабом і наслідками відповідає міжнародно-правовим критеріям гуманітарної катастрофи, оскільки супроводжувалася масовими та системними порушеннями прав цивільного населення. Цілеспрямоване знищення об’єктів цивільної інфраструктури, перешкоджання евакуації маріупольців та блокування гуманітарної допомоги є серйозними порушеннями Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та Додаткових протоколів до неї, які мають імперативний характер і є обов’язковими для всіх сторін збройного конфлікту. Дії російських військ суперечили основоположним принципам міжнародного гуманітарного права, зокрема принципам розрізнення між цивільними об’єктами й військовими цілями, пропорційності застосування сили й обов’язку вживати запобіжних заходів для мінімізації шкоди цивільному населенню, що призвело до масштабних людських втрат. Узагальнення фактичних обставин та їх зіставлення з нормами міжнародного права дає підстави стверджувати, що дії російських військ у Маріуполі містять ознаки найтяжчих міжнародних злочинів, зокрема злочину агресії, воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Характер та стратегії облоги, яка полягала в продуманих, чітко скоординованих і системних діях, спрямованих на знищення умов для існування цивільного населення міста Маріуполь, дають підстави розглядати ці дії як такі, що містять ознаки геноциду.