СМОЛІЙ В.А. Формування соціальної свідомості народних мас України в ході класової боротьби (друга половина ХVІІ–ХVІІІ ст.). – К.; Наук. думка, 1984. – 264 с. - МЕЛЬНИК , Л.Г. (Український історичний журнал, 1985)
.