Куліш в інтелектуальному середовищі Російської імперії 1840 — початку 1850-х рр. - Гончар, Ольга (Український історичний журнал, 2025)
Мета — висвітлення початків становлення П. Куліша як одного з провідників українського національного відродження та особливостей його інтеграції в інтелектуальний рух Російської імперії. Методологічну основу становить просопографічний підхід й інструментарій інтелектуальної, соціальної історії та історичної психології. Наукова новизна полягає у з’ясуванні впливу представників українського, польського, російського наукових середовищ на формування світогляду П. Куліша. Висвітлено початки становлення творчого шляху діяча у зв’язку з його індивідуально-психологічними особливостями. Проаналізовано шляхи й методи побудови творчої кар’єри. Основні результати. Інтелектуальний феномен П. Куліша полягає в тому, що він формувався в різних етнокультурних середовищах, посередництвом яких засвоював цінності й досвід світової культури. У характері переважали аристократизм, духовність, емоційність і лідерські риси. Творчі кризи обумовлювалися психологічними та ідейними конфліктами з соціокультурним оточенням. Постать і творчість П. Куліша сповнені суперечностей, ідейних коливань і змін пріоритетів, тож їх осягнення потребує системних міждисциплінарних студій.