Адаптація мо нархій Перської затоки до гло бальних трендів: досвід для України - Коппель, Олена; Пархомчук, Олена (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає у вивченні та узагальненні досвіду адаптації монархій Перської затоки до глобальних трендів й у визначенні потенціалу цього досвіду для України в умовах війни та повоєнного відновлення. Методологія. Використано загальнонаукові методи порівняння, систематизації, узагальнення. Історичні та політологічні методи застосовуються для вивчення історії регіону, еволюції політичних режимів, їх впливу на сучасні міжнародні відносини і світову політику. Наукова новизна. Вперше висвітлюється досвід аравійських монархій в адаптації до глобальних трендів як моделі для України, зокрема стратегії диверсифікації відносин, неформальної дипломатії, технологічного прориву; розкривається специфіка балансування між геополітичними центрами; проаналізовано застосування цих підходів для посилення української енергетичної безпеки і протидії гібридним загрозам. Основні результати. Аргументовано, що монархії Перської затоки як центри сили нового типу успішно адаптуються до глобальних тенденцій, поєднуючи стратегічне планування, економічні реформи, соціальні програми та гнучку дипломатію для збереження стабільності й посилення впливу, розглядаючи зовнішню політику як інструмент реалізації національних інтересів, головними з яких є економічні. Враховуючи темпи технологічного розвитку, політичний вплив аравійські монархії опинились у центрі міжнародної політики та економічних відносин, претендуючи на входження до кола провідних країн, що впливають на світові політичні процеси. Вони демонструють успіхи в диверсифікації партнерств, уникненні залежності від одного полюса, активному використанні «дипломатії другого треку» із залученням недержавних організацій, бізнесу, аналітичних центрів, а також у технологічному позиціонуванні як фінансово-інвестиційних і транспортних вузлів. Цей досвід пропонує Україні практичні інструменти для глобальної інтеграції, залучення інвестицій, миротворчих ініціатив і стратегічного планування, сприяючи зміцненню позицій у регіональному та світовому контексті.