Ранні етапи еллінської колонізації басейну Чорного моря: проблемні питання й історіографічні дискусії - Одрін, Олександр (Український історичний журнал, 2025)
Мета — аналіз сучасних концепцій процесу освоєння еллінами берегів Чорного моря у загальному контексті історії «заморських» греків VIII — початку VI ст. до н. е. В останні десятиліття в історіографії Великої грецької колонізації спостерігаються дві протилежні тенденції. З одного боку, активно заперечуються давні концепції, в основі яких, на думку сучасних теоретиків, лежать принципово хибні положення. Яскравим прикладом тут є так звана торговельна теорія колонізації, сформульована британськими дослідниками століття тому. Стверджується, що її творці базувалися на фальшивій аналогії між давньогрецькою та модерною британською колонізаціями, а отже вона помилкова у своїй основі. З іншого боку, археологи-практики, аналізуючи новітні дані, звертаються до концепції пріоритету торговельних відносин («торгівля до прапора» / «trade before the flag») як до цілком робочої гіпотези, нехай і в модернізованому варіанті. У статті використано методи сучасного історіографічного аналізу. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній історіографії грецька колонізація Чорноморського басейну розглянута у загальному контексті еллінської колонізації. Проведено порівняльний аналіз процесів ранньої колонізації Північно-Західного Причорномор’я й Центральної Італії, показано типологічну подібність між ними. Проаналізовано як сучасну історіографію концепції торговельної колонізації, так і праці творців цієї концепції та її критиків. Висновки. Результати археологічних досліджень останніх десятиліть змушують антикознавців повертатися до концепції торгівлі до прапора при вивченні ранніх етапів колонізації басейну Чорного моря, особливо його північного та північно-західного узбереж. Матеріали з Нижнього Побужжя-Подніпров’я та Нижнього Подунав’я дозволяють припускати, що появі повноцінних апойкій передувала стадія існування (сезонних?) поселень-емпоріїв. Ця послідовність знаходить прямі аналогії у процесі грецької колонізації Центральної Італії, що демонструє перспективність порівняльного аналізу освоєння еллінськими поселенцями різних регіонів басейнів Середземного, Мармурового й Чорного морів.