Інформаційна війна як складова російської агресії проти України: історіографія проблеми - Поліщук, Юрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — проаналізувати підходи зарубіжних і вітчизняних дослідників та експертів до осмислення теоретико-методологічних аспектів інформаційної війни як загальносвітового феномена, визначити ступінь висвітлення особливостей російської інформаційної війни проти України та її інструментарію, розкрити стан дослідження інформаційно-комунікаційного простору України в поточних умовах. Методологія базується на методах історіографічного аналізу, історіографічного синтезу. Наукова новизна. Вперше здійснено комплексний аналіз доробку західних і вітчизняних фахівців із дослідження інформаційної війни як складової сучасного російсько-українського протистояння. Основні результати. Встановлено, що предметно-об’єктним полем публікацій із проблем інформаційної війни виступають теоретико-методологічні питання цього феномена; особливості її ведення; вплив російської пропаганди на стан національно-громадянської ідентичності українців, на ціннісні орієнтації; дії української влади, громадянського суспільства щодо протидії російському ідеологічному тиску через пропаганду й дезінформацію. Визначено проблемні місця в масиві опублікованих праць із цієї проблематики. Проаналізовано найновіші розвідки, які ще не ставали предметом історіографічного аналізу, з’ясовано їх значущість для розкриття особливостей російської інформаційної війни. Окреслено наукові проблеми, що потребують подальшої розробки. Сформульовано рекомендації щодо подальшого опрацювання проблем інформаційної війни як складової сучасного російсько-українського протистояння.