Херсонська наступальна операція ЗС України (29 серпня — 11 листопада 2022 р.) - Рудько, Сергій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — реконструкція перебігу Херсонської наступальної операції ЗС України, що проводилася з 29 серпня по 11 листопада 2022 р., та визначення її стратегічного, оперативного й тактичного значення. Методологія ґрунтується на принципах історизму та неупередженості із застосуванням проблемно-хронологічного методу й методів воєнних наук: операційно-стратегічного, тактико-бойового аналізу, оцінки співвідношення сил, вивчення бойових дій у рамках «центрів тяжіння» та логістичних вузлів, а також критики джерел. Наукова новизна полягає в комплексному дослідженні бойових дій на правобережжі Херсонщини та у прилеглих районах Миколаївщини восени 2022 р., аналізі взаємодії механізованих, артилерійських, авіаційних і спеціальних підрозділів ЗС України, оцінці організації відступу російських військ і стратегічних наслідків визволення Херсона. Проведено також порівняння Херсонської наступальної та Слобожанської контрнаступальної операцій, що дозволяє окреслити спільні й відмінні риси, визначити їх місце в еволюції українського оперативного мистецтва. Основні результати. Херсонська наступальна операція стала першою масштабною наступальною кампанією ЗС України в межах стратегічного розгортання війни. Вона проводилася в умовах добре підготовленої оборони противника і ґрунтувалася на системному руйнуванні його логістики й командних пунктів за допомогою високоточного озброєння. Українське командування поєднало вогневе ураження тилів із поступовим просуванням механізованих та артилерійських підрозділів. Важливе значення мала західна військово-технічна допомога. Кульмінацією стало визволення м. Херсон і всієї правобережної частини області загальною площею понад 6 тис. кв. км. Втрати ворога в техніці й живій силі були одними з найбільших у війні на той момент, а сам відступ російських військ мав істотні психологічні та стратегічні наслідки. Проведено комплексний аналіз цієї операції на основі верифікованих джерел і сучасних методів воєнно-історичного дослідження.