Епізоди російсько-української війни: бої за Білогорівку на Луганщині (травень — грудень 2022 р.) - Харук, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в дослідження ходу бойових дій на межі Луганської та Донецької областей, у районі селища Білогорівка, під час другої стратегічної оборонної й першої стратегічної наступальної операцій Сил оборони України (травень — грудень 2022 р.). Методологія базується на застосуванні проблемно-хронологічного методу, історико-системного, а також методів аналізу та синтезу, з використанням широкого кола джерел. Наукова новизна. Комплексно аналізується хід бойових дій у локально обмеженому районі впродовж тривалого часу. Основні результати. Від травня 2022 р. селище Білогорівка, розташоване у західній частині Луганщини, стало епіцентром запеклих боїв. У першій половині травня українські війська відбили кілька спроб противника форсувати р. Сіверський Донець поблизу Білогорівки, що стало не лише тактичним, але й медійним успіхом. У середині липня росіяни змогли захопити селище, однак уже у середині вересня Білогорівка була визволена. З того часу безпосередньо поблизу неї велися позиційні бої, а російські війська неодноразово вдавалися до спроб штурму. Боротьба мала не тільки суто військове, але й політичне значення, адже це був останній населений пункт Луганської обл., який окупували росіяни, і перший, визволений Силами оборони України. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні ходу боїв за Сіверськодонецько-Лисичанську агломерацію, частиною яких у 2022 р. були боєзіткнення за Білогорівку, пошуку нових джерел і введення їх у науковий обіг.