П’ять історичних уроків для повоєнної відбудови України: роздуми над книжкою Б. Стайла «План Маршалла. Світанок Холодної війни» - Головко, Володимир (Український історичний журнал, 2025)
Мета — осмислюючи історичний досвід Європейської програми відновлення, більше відомої як план Маршалла, сформулювати уроки, які необхідно врахувати у процесі майбутньої повоєнної відбудови України. Методологія. Використано принцип історизму, методи історіографічного аналізу та синтезу, інтелектуальної рефлексії, історико-порівняльний і компаративістського аналізу, а також історичної аналогії. Висновки. Сформульовано п’ять уроків: стратегічні цілі можуть змінюватися під тиском нових обставин, а інколи навіть набувати протилежного змісту; найближчі союзники можуть мати власні інтереси; внутрішньополітична боротьба у США справляє суттєвий вплив на зовнішню політику; недовіра до кремлівської дипломатії має стати аксіомою; РФ намагатиметься заважати повоєнному відновленню України так само, як СРСР прагнув зірвати реалізацію плану Маршалла.