Лицарська війна: Куруківська битва 1625 р. (до 400-річчя події) - Вирський, Дмитро (Український історичний журнал, 2025)
Мета — реконструкція одного з епізодів історії українського козацтва — війни з урядовими військами 1625 р., яка закінчилася визнанням постійного реєстру Війська Запорозького. Методологічні підходи базуються на комплексі прийомів джерелознавства, а також пропозицій із галузей військової історії та історіографії проблем ранньомодерної доби. Наукова новизна полягає у запровадженні до наукового обігу нових джерельних пам’яток про подію, а також у комплексній інтерпретації всіх доступних фактів про неї. Висновки. Акцентується на рубіжності куруківського епізоду в минулому ранньомодерної України, його актуальності як із погляду військової історії, так і у плані українського державо-й націєтворчого досвіду.