Походження та сутність ленінсько-сталінського державного соціалізму - Кульчицький, Станіслав (Український історичний журнал, 2025)
Мета — визначити, який державний лад насправді існував у Радянському Союзі під назвою «соціалізм / розвинутий соціалізм». Методологія. На підставі цивілізаційного підходу до історії, застосовуючи принципи історизму, системності й контент-аналізу, довести докорінну відмінність сутності ленінсько-сталінського державного соціалізму від розуміння соціалізму у працях соціалістів-утопістів, закликах революційних марксистів доби «Маніфесту Комуністичної партії» (1847 р.), політичній практиці західноєвропейської соціал-демократії, настроях «неусвідомленого соціалізму» російських народних низів. Наукова новизна. Обґрунтувати цивілізаційну унікальність створеного пропагандою й терором російсько-радянського державного соціалізму, тоталітарна природа якого передбачала злиття держави з суспільством і поєднувала абсолютну політичну та економічну залежність експропрійованого суспільства від вождів РКП(б)—ВКП(б)—КПРС із патерналістським ставленням держави до громадян. Основні результати. Сучасна Російська Федерація своєю ідеологічною, дипломатичною й воєнною політикою кинула виклик цивілізованому людству, добиваючись гегемонії над колишніми національними республіками, які здобули незалежність після розпаду СРСР, і над європейськими державами, що входили до так званого «соціалістичного табору», утвореного Москвою після перемоги у Другій світовій війні. Визначення специфіки російсько-радянського державного соціалізму допомагає розібратися в походженні й сутності сучасного рашизму. Реставрація російського різновиду тоталітаризму в новітній оболонці рашизму відбулася шляхом злиття дореволюційної тріади «православ’я, самодержавства, народності» з уламками радянських репресивних структур і, що є головним, завдяки бажанню широких мас «глибинного народу» повернутися до патерналістських порядків ленінсько-сталінського державного соціалізму.