Польські історики українського походження: поколіннєвий феномен, напрями й тематика досліджень (від 1980-х рр. до сьогодні) - Сирник, Ярослав (Український історичний журнал, 2025)
Мета — проаналізувати феномен дослідників історії, громадян Польщі українського походження, які з 1980-х рр. активно долучилися до вивчення ключових аспектів минулого української національної меншини в Польщі після Другої світової війни, а також окремих тем періоду 1918—1939 рр. та інших історичних етапів. За останні сорок років з’явилася значна кількість монографій, збірників статей, публікацій у престижних польських і зарубіжних наукових виданнях. Доробок дослідників добре відомий фаховому середовищу, а також громадськості, зокрема українській спільноті в Польщі та представникам так званого «кресового» середовища. Водночас його сприйняття нерідко виходить за межі суто наукової оцінки й набуває ідеологізованого характеру. Стаття побудована на основі спрощеного статистичного та якісного аналізу, вводить до наукового дискурсу нове поняття і пропонує його попередню характеристику. У висновках наголошується на окремих внесках істориків українського походження в розвиток історіографії, зокрема у вивчення польсько-українських відносин.