Повсякденне життя студентів-євреїв Києва на початку XX ст. - Чуткий, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — виявити і проаналізувати складові повсякденного життя представників єврейської національності серед студентства Києва напередодні й на початку Першої світової війни задля встановлення спільних тенденцій та їх підтвердження персоніфікованими прикладами. Методологія базується на комплексі загальних і спеціальних методів, а саме аналогії, дедукції, індукції, структурно-системному, порівняльно-історичному, проблемно-хронологічному, міждисциплінарному. Наукова новизна. До наукового обігу вводиться масив архівних джерел, що раніше не використовувалися дослідниками. Це допомагає наповнити узагальнення реальним фактажем, при цьому з’ясовуються невідомі аспекти життя студентів Києва (наприклад, поїздки за кордон на лікування). Висновки. Персоніфікована інформація, що була досліджена, підтверджується узагальнюючими статистичними даними та доводить, що повсякденне життя студента-єврея в Києві напередодні й під час Першої світової війни характеризувалося поганими умовами проживання та харчування, що змушувало витрачати чимало часу на підробітки, їх пошуки. Також нестатки призводили до тривалих хвороб, перерв у навчанні. Все це було характерним і для представників інших національностей серед студентства Києва початку XX ст. Однак у випадку євреїв ще додавалися етноконфесійні обмеження й дискримінація. Також виявлено інші особливості їхнього повсякденного життя, в тому числі значний ступінь консолідації, дотримання традицій, вищий, порівняно з представниками інших національностей, відсоток вступу у шлюб. Спільними ж з етнічними групами тогочасного студентства рисами було проведення вільного часу в екскурсіях, участь у різноманітних гуртках за інтересами та ін.