Особливості підтримки України Японією у ході російсько-української війни - Кудряченко, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — розглянути особливості підтримки України Японією від 2014 р., з’ясувати її етапи, реальні масштаби як до, так і, особливо, після 24 лютого 2022 р. Методологічну основу становлять принцип історизму, комплексний підхід із використанням загальнонаукових і спеціальних історичних методів, зокрема проблемно-історичного, узагальнень. Оригінальність дослідження полягає в розкритті динаміки співпраці двох країн, що ґрунтується на усвідомленні імперативів спільного захисту норм міжнародного права, непорушності державних кордонів, демократичних цінностей і відповідає рівню особливого глобального партнерства. Основні результати. Розглянуто складові й головні вектори співробітництва України та Японії від 2014 р., з’ясовано особливості підтримки нашої країни з боку офіційного Токіо, виокремлено два її етапи (2014—2021 рр.; 2022 р. і донині). Аналіз співробітництва під час другого періоду доводить, що Японія надає Україні дипломатичну, фінансово-економічну, гуманітарну, а також максимально можливу військово-технічну допомогу. Показано механізми участі, широке задіяння японських інституцій і структур, що дозволяє нашій країні отримувати необхідні технології й ресурси для відновлення, модернізації, ефективності. З’ясовано підходи та можливості взаємодії, допомоги Японії в повоєнній відбудові України, перспективи у визначених сферах. Проведене дослідження відкриває можливості для різнопланового подальшого використання матеріалів, положень і висновків, а також продовження роботи у зазначеному напрямі.