Концепція "кооперативного соціалізму": Новий погляд на проблему - Кульчицький, С. В. (Український історичний журнал, 2025)
Переглядаючи концептуальну основу історії радянської доби, ми повинні подивитися іншими очима на добре знайомі історичні факти, постаті, ідеї. Відмова від звичайних стереотипів кидає на них нове світло. Прикладом може бути праця В. І. Леніна «Про кооперацію». Прочитання її під іншим кутом зору змінює наші уявлення про історію реалізації комуністичної доктрини в СРСР. Виявляється, що в праці «Про кооперацію» В. І. Ленін зробив замасковану спробу ревізії комуністичної доктрини в її найбільш вразливому пункті — аграрних відносинах. Провал концепції «кооперативного соціалізму» і повернення після смерті Леніна до вимог програми РКП(б) про відчуження селянської власності шляхом колективізації призвели в кінці 20-х і на початку 30-х років до таких трагічних подій, як експропріація і депортація найбільш заможної верстви селянства при одночасному примусовому охопленні колгоспами основної маси жителів села. В Україні і на Кубані суцільна колективізація селянських засобів виробництва супроводжувалася додатковими трагічними випробуваннями — терором, голодом.