М. І. Костомаров у Києві (1844—1847 pp.): 175-річчя з дня народження М. І. Костомарова - Пінчук, Ю. А. (Український історичний журнал, 2025)
Висвітлюється викладацька діяльність М. І. Костомарова, його роль як ученого і політика — лідера Кирило-Мефодіївського братства. Порушується також тема кохання, яке залишило глибокий слід у житті вченого і вогонь якого не згасили тяжкі роки томління у казематі Петропавловської фортеці та на засланні.