Ще раз про причини ліквідації Запорозької Січі: Новий погляд на проблему - Олійник, О. Л. (Український історичний журнал, 2025)
Автор робить спробу довести, що, ліквідуючи Запорозьку Січ, царський уряд керувався не так соціально-класовими чи стратегічними, як економічними та політичними міркуваннями.