Козацтво в класово-становій структурі українського суспільства (друга половина XV – середини XVII ст.) - Щербак, В. О. (Український історичний журнал, 2025)
Аналізується еволюція козацтва від виникнення до появи основних станових ознак. Увага акцентується на факторах, які сприяли визнанню за козацтвом особливих прав, що відрізняли його від інших категорій населення України.