Слов'яни Північного Причорномор'я доби Київської Русі та проблема витоків українського козацтва - Головко, О. Б. (Український історичний журнал, 2025)
Автор доводить, що частина слов’янського населення Південно-Східної Європи не входила (повністю або частково) до державної структури Київської Русі. Аналіз класово-станової системи та занять цього населення свідчить, що воно було давньоруським аналогом та генетичним попередником українського козацтва.