З історії сільськогосподарських комун канадських українців на Україні - Лещенко, О. Л. (Український історичний журнал, 2025)
У повідомленні розглядаються витоки і результати руху українських канадців на підтримку будівництва нового життя в УСРР у 20-х роках. Розкриваються масштаби і значення такої найвищої форми солідарності, як рееміграція в Україну з метою створення тут сільськогосподарських комун. Змальовано не тільки позитивні, а й негативні моменти, сумний фінал багатьох комун і комунарів у часи колективізації.