Роль інтелігенції України у формуванні етносоціальної свідомості у 30-ті — 40-ві роки XIX ст. - Іванова, Л. Г. (Український історичний журнал, 2025)
В повідомленні розкривається один з етапів становлення української нації, зокрема приділена головна увага такому важливому феномену даного процесу, як суспільна, національна свідомість. Висвітлюється утвердження етносоціальної свідомості через етнографічну, літературну та історико-наукову діяльність прогресивної української інтелігенції.