Україна. Історія (Продовження) - Субтельний, Орест (Український історичний журнал, 2025)
У другій частині розділу 19-го праці О. Субтельного йдеться про історію проголошення в листопаді 1918 р. Західноукраїнської Народної Республіки та її об’єднання в січні 1919 р. з УНР; дипломатичну діяльність уряду ЗУНР, який добивався міжнародного визнання, зокрема на Паризькій мирній конференції; перипетії польсько-української війни та перехід після поразки в ній Української Галицької армії на територію Східної України. Характеризується також позиція представників білогвардійського табору в українському питанні, зміни в підходах більшовиків до своєї політики на Україні та розповідається про їх остаточну перемогу.