Василь Капніст – український політичний діяч - Дашкевич, Я. Р. (Український історичний журнал, 2025)
Відомий поет В. В. Капніст прагнув заручитися підтримкою прусського двору на випадок козацького повстання на Лівобережжі, яке було можливе при відновленні російсько-прусської війни. Міжнародна обстановка, що змінилася, не сприяла реалізації індепендентських планів українського дворянства.