Співвідношення наукового та художнього методів відображення дійсності - Санцевич, А. В. (Український історичний журнал, 2025)
Повідомлення присвячене важливим питанням співвідношення художньої літератури і публіцистики з історичною наукою. Короткий огляд становлення й розвитку історичної прози та поезії поєднується з характеристикою обстановки, в якій створювалися відповідні твори. Автор полемізує з ученими, які відносять твори письменників до історичних джерел. Висловлюється думка про те, що історична художня література та публіцистика є об’єктами історіографічних досліджень. У зв’язку з подібністю соціальної функції історичної науки та художньої літератури простежуються особливості конкретного підходу історика й письменника до розроблюваної тематики, розглядаються засоби здійснення ними своїх завдань. Порушується питання достовіряості творів письменників, надійності їх джерельно-літературної бази. Історіографічне значення публіцистики обгрунтовується поєднанням у ній художнього слова з актуальною, цілеспрямованою документалістикою.