Про перші дні Великої Вітчизняної війни - ., . (Український історичний журнал, 2025)
Документи, що публікуються нижче, висвітлюють найважчі і разом з тим героїчні дні початку Великої Вітчизняної війни, хід бойових дій Радянських Збройних Сил на Південно-Західному напрямку в початковий період війни. Вони дають певне уявлення про труднощі, яких зазнали радянські війська під Дубно, Луцьком і Ровно. Документи свідчать про героїзм, самовідданість, стійкість, безмежну відданість воїнів своїй Батьківщині, дають змогу глибше зрозуміти причини невдалих дій наших військ на початку війни. В публікацію включені деякі документи, що характеризують переддень війни, а також донесення про перші бойові дії прикордонних загонів і регулярних частин Червоної Армії, що дає змогу читачеві ясніше уявити саме початковий етап війни. Документи друкуються вперше. Публікацію підготували працівник відділу Центрального архіву Міністерства оборони СРСР В. Р. Журавльов і старший науковий співробітник архіву Н. М. Ємельянова.