Феномен українського козацтва в загальноісторичному контексті: Методологія та методика історичних досліджень - Смолій, В. А. (Український історичний журнал, 2025)
Зроблено спробу простежити процес еволюції українського козацтва протягом усього періоду його існування. Автор зосереджує увагу на рубіжних віхах і найбільш принципових, на його думку, питаннях історії цього соціального явища — державотворчій функції козацтва та ролі козацького ідеалу в розвитку соціальної активності селянских мас.